vrijdag 26 december 2008

Een Nederlander naar de top van Hollywood...

Dit beeld staat op de Griffith Observatory, speciaal voor de toeristen, want het slaat eigenlijk nergens op, maar ja, je wil toch iets tastbaars "Hollywood" fotograferen als toerist. 

Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht op de hoge skyline van downtown (waar vaak scenes gefilmd worden, die zich in New York afspelen).


James Dean kwam ooit naar Hollywood om het te maken. Net als zovele anderen.

Ook Nederlanders natuurlijk. En er komen er steeds meer bij, want de laatste tijd zijn er steeds sterkere geruchten dat er weer een paar gerenommeerde filmers naar Hollywood gaan verhuizen.


Dit is regisseur Roel Reine. Hij is al een tijdje in Hollywood bezig. Het gaat behoorlijk goed met hem. Hij regisseerde vorig jaar bijvoorbeeld een film, die in meer dan 1000 bioscopen in Amerika gaat uitkomen. 

Daarvoor regisseerde hij de actie-acteur Steven Seagal in PISTOL WHIPPED, dat door de Seagal-kenners met grote lof is ontvangen.

Roel werd onmiddellijk gevraagd om een volgende Seagal-film te regisseren. Seagal maakt gemiddeld 4 films per jaar, met een gemiddeld budget van 15 miljoen dollar. Hij is vooral populair in Azie, waar zijn films niet direct naar DVD gaan maar eerst in de bioscoop komen. 

Zelf schijnt Seagal van die 15 miljoen dollar het leeuwedeel in zijn zak te steken. En voor die vele miljoenen salaris doet hij geen stunts of echte actie meer, want daar is hij inmiddels te dik voor, dus doet hij alleen close shots, en de rest doen zijn -slankere- body-doubles. 

(De stunts worden overigens gemaakt door de Nederlandse stuntman Dicky Beer, die iets boven Los Angeles woont, en getrouwd is met een vrouw, die laatst door Jaap Jongbloed voor de tv werd opgezocht omdat zij 'het mooiste meisje van de klas" was geweest,)

Roel, die samen is met SAMSAM-actrice Iris Stobbelaar, zei nee tegen een volgende Seagal, want als je hogerop in Hollywood wil, mag je maar 1 Steven Seagal-film op je CV hebben, anders word je vastgepind op "Seagal-regisseur'. 

Roel zocht een nieuwe, grotere uitdaging. En dat werd de film THE MARINE 2. Hij is nu net klaar met deze film vol actie. Gedraaid in Thailand met een gigantisch grote crew van zo'n 200 man.

Zelf deed hij 1 van de 4 camera's. Voor de kenners (zie foto boven): Een ARRI 235.

Hiermee rende hij bijvoorbeeld met een speciale handheld rig in blauwe dekens gehuld door explosies.  Zie de foto hieronder...


Roel is nu met deze film weer een stap verder omhoog naar de top van Hollywood. 

En wie weet volgen er binnenkort nog meer Nederlanders hem naar Hollywood. De vraag is: Willen die filmmakers zo graag naar Hollywood, of willen ze zo graag weg uit (film)Nederland?

Of beide? 

En waarom dan?