donderdag 8 januari 2009

Nederlandse super-topper in Hollywood


DEAL OR NO DEAL: dit is niet de tv-show, die door Nederlanders is bedacht, en die nu wereldwijd enorm groot is. Vooral in Amerika is het een spectaculaire grote show (niet zoals de kleine versie in NL)

Nee, dit zijn gokautomaten in Las Vegas. 


Toch kijk je met een heel klein beetje trots naar die kasten. Alsof je even trots tegen een gokker wil zeggen: Dat hebben "wij Hollanders" toch maar mooi bedacht. 

Want vrijwel altijd als je tegen Amerikanen zegt dat je uit Amsterdam komt, antwoordt men met: "Oh, Amsterdam: de grachten... met de hoeren achter de ramen... en de drugs". 

En soms zegt men: Ja, ik ben ook nog even naar VEN GOO geweest. En REMBREND. 

Maar nu zeg ik dan soms: Nederland heeft ook  BIG BROTHER en DEAL OR NO DEAL uitgevonden.  Belachelijk natuurlijk, maar gek genoeg imponeert het de Amerikanen.  Want ze hebben groot respect voor succes.

Op Sunset Boulevard heeft deze zeer succesvolle Nederlander een kantoor sinds een paar maanden:


Ja, die daar boven het surfboard met Eyeworks erop...


Reinout Oerlemans. Op dit moment de succesvolste Nederlander in Hollywood. Zijn bedrijf Eyeworks zit in vele landen en heeft een omzet van ruim 100 miljoen euro.

Reinout's allereerste (en enige?) rol in een Engelstalige film was ooit in een film van mij, SAHARA SANDWICH (met Jeroen Krabbe en Willeke van Ammelrooij). 

Hij speelde een leuke bijrol onder de schuilnaam Nout Lemans, omdat hij eigenlijk exclusief onder contract van GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN zat. 

(Net iets daarvoor maakte een andere GOEDE TIJDEN-ster, Antonie Kamerling, zijn filmdebuut in een andere film van mij,  EN ROUTE,... per telefoon)

Iedereen kent de mega-carriere van Reinout inmiddels. Nu zit hij dagelijks in Hollywood met bijvoorbeeld de bazen van de tv-stations hier om de tafel om nieuwe tv-ideeen aan de man te brengen.

En dat gaat heel voortvarend!

(En hij merkt dat hij al 'oud' begint te worden, want iedereen die hij ontmoet in topposities hier is onder de 35 jaar... waarschijnlijk om voeling met de jonge doelgroepen en de jongste ontwikkelingen te houden)

Tegelijk is hij ook met film en tv-drama bezig. Zo heeft hij de regisseur van CHARLIE'S ANGELS op zijn verlanglijstje om de remake van de Belgische film BEN X te laten maken. 

Van BEN X bezit Reinout de rechten, omdat Eyeworks ook de eigenaar van de Belgische filmmaatschappij van BEN X is. 

En het draait allemaal om rechten...

En Reinout is ook hard bezig met de voorbereiding van de verfilming van de bestseller KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER van Kluun.

Als regisseur...  

Mensen denken misschien: Wat moet Reinout nou als regisseur? 

Maar het is niet dat Reinout nou even een all round regisseur wil worden. Nee, hij heeft iets zeer speciaals en persoonlijks met dit ene unieke boek, daar heeft hij een eigen, indringende visie op, en dat wil hij verfilmen.

Dat kan hij enorm helder verwoorden. Helderder dan ik soms andere regisseurs hun visie heb horen verwoorden... 

En het is nou ook niet zo, dat Reinout niets van regisseren af weet. Je leert echt wel iets van jaren spelen bij GTST, en hij heeft de afgelopen 16 jaar van alles rond tv en film gedaan.  

Marleen Gorris debuteerde ook als regisseuse met haar eerste speelfilm zonder echte film-ervaring. Fons Rademakers idem dito. Beide hebben later een Oscar gewonnen.

Reinout beseft als geen ander dat hij een enorm goede voorbereiding moet hebben, en enorm 'zware' vakmensen om hem heen, die Reinout's visie naar de film mee helpen vertalen. 

En daar is hij dagelijks hard mee bezig. Zo zijn er al gesprekken met (soms grote namen) in de belangrijke departementen, de casting is gestart...

Het zijn opwindende tijden voor Reinout... want elke dag is er weer een gelegenheid om  een nieuwe tv show of film te verkopen in Hollywood.  

Hij legt de laatste hand aan de laatste versie van het script, die eindelijk zijn visie helemaal weergeeft, 

En straks in juni starten de opnames van KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, dat in Nederland, Australie en Miami gedraaid gaat worden...